Férfi egészség megőrzése, avagy ismerjük meg a prosztatát!

Férfi egészség megőrzése, avagy ismerjük meg a prosztatát!

 

 

A férfi testben létezik egy fontos mirigy. Nélkülözhetetlen a termékenységhez, de nem az erekcióhoz, az életkor előrehaladtával megnő, nem pedig zsugorodik. Így van, ez a prosztata. Most bemutatjuk, hogy mit kell tudni róla, és mit tehet az egészségéért.

Ez a fontos szerv a húgyhólyag és a pénisz között található, és a húgycső 2-3 centiméteres szakaszát öleli körül. A prosztata is termel váladékot, ami az ondó részét képezi, és fontos szerepe van a spermiumok mozgásában, így a megtermékenyítésben. 

Születéskor még kicsi, majd serdülőkorban kezd el növekedni, és körülbelül 25 éves korra fejlődik olyan méretűvé, amelyet a negyvenes évek közepéig meg is tart. Idősebb korban ismét beindul a növekedése, ami pont az elhelyezkedése miatt, vizeletürítési gondokat okozhat. Ennek oka, hogy a növekvő mirigy nyomja a húgycsövet, aminek eredménye vékonyabb folyadéksugár, és a vizeletáramlás erejének csökkenése.

Amikor a nagyobb nem jobb 

A prosztata megnagyobbodása szinte elkerülhetetlen. Máig tisztázatlan okokból, de a kor előrehaladtával párhuzamosan növekszik, ez okozza a problémákat. Igen gyakori jelenségről van szó, ugyanis 60 éves korig a férfiak felénél, 80 éves korukig pedig szinte minden férfinál jelentkeznek a tünetek. 

Egyes prosztata problémák kellemetlenek lehetnek, és az életminőség romlásához vezethetnek. Mások hosszú távon károsabbak lehetnek az egészségre nézve. Ássunk egy kicsit mélyebbre, és tekintsük át a három leggyakoribb prosztatával kapcsolatos problémát.


Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás bármilyen életkorban előfordulhat. Ennek leggyakoribb oka egy baktériumfertőzés, amely a test egyéb területéről, mint a fogak, arcüreg vagy mandula származhatnak. Ez a gyulladás teljesen vagy akár részlegesen is megakadályozhatja a vizeletürítést. Ennek eredménye, hogy gyengül a húgyhólyag, ami által fogékonyabb lesz a fertőzésre.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása

Ennek következtében a prosztata a normális méretének akár többszörösére is növekedhet. Összenyomhatja, illetve szűkítheti a húgycső átmérőjét, ami komoly vizelési problémákhoz vezethet.

 

Prosztatarák

Férfiak körében a prosztatarák a harmadik leggyakoribb rosszindulatú, daganatos megbetegedés. A 60 évesnél fiatalabb férfiak esetében viszonylag ritkán fordul elő. Korai szakaszának tünetei a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz hasonlítanak. Urológiai vizsgálat során már tapintással egyértelműen azonosítható. Az időben elcsípett prosztatarák kezelhető, ezért nagyon fontos, hogy minden 45. életévét betöltő férfi rendszeresen vegyen részt prosztataszűrésen.

Tegyen az egészséges prosztatáért

Bár vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják a prosztata egészségét, és amelyeken nem tud változtatni (életkor, családi előzmények). Emellett azonban számos dolgot megtehet a egészségének fenntartása érdekében. 

Iktasson be több gyümölcsöt és zöldséget az étrendjébe 

A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Ezek mindegyike segít megőrizni a prosztata egészségét.

Fogyasszon több hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát

A hüvelyesek gazdagok olyan fontos tápanyagokban, mint a folsav, kálium, vas, magnézium és rost. A szójabab különösen előnyös lehet a prosztatára nézve. Étkezése során fogyasszon több teljes kiőrlésű gabonát, és csökkentse a finomított verzióját. 

Korlátozza a vörös húst és a tejtermékeket

A sok vörös hús vagy tejtermék fogyasztása nem feltétlenül a legjobb választás a prosztatára nézve. A tejtermék és a túl sok kalcium is negatívan befolyásolhatja a működését. A megfelelő kalcium fontos ugyan a csontok egészsége szempontjából, ezért a cél az, hogy elegendő, de ne túl sok kalciumot kapjunk.

Kerüljön több zsíros hal a tányérra

Fogyasszon olyan halakat, mint például a lazac, a makréla, a hering vagy a pisztráng, amelyek gazdagok a szívet is segítő omega-3 zsírban. 

Igyon zöld teát

A zöld tea olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek szintén szerepet játszhatnak a prosztata egészséges működésében. 

Egészséges testsúly elérése vagy fenntartása

A súly nem az egészség egyetlen mutatója, de az egészséges testsúly fenntartása továbbra is fontos szempont. Fordítson figyelmet a napi szintű testmozgásra és fizikai aktivitásra. 

Végezetül pedig, ne legyintsen a problémákra! Tegyen meg mindent prosztatája egészségéért és boldogságáért. 


Kattintson a részletekért, és tudja meg, hogy mely termék nyújt Önnek azonnali segítséget!

 

ÉRDEKEL, MEGNÉZEM!

Bejegyzés megosztása

Hozzászólások


octoshop-logo