A szívhez a bélflórán keresztül vezet az út

A szívhez a bélflórán keresztül vezet az út

 

 

Azt már tudjuk, hogy bélrendszerünk összefüggésben van a hangulatunkkal és a mentális egészségünkkel. Arra azonban az elmúlt években derült fény, hogy szívünk egészségének alapja nem csak a testmozgás és az egészséges táplálkozás. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az ép bélrendszer is szükséges hozzá. Olvass tovább és tudd meg mit tehetsz érte!

A bél-szív kapcsolat

Testünkben milliárdnyi mikrobából álló közösség tanyázik. Ezek nagy része, mintegy 99%, a bélrendszerben található. Bonyolult, ám fontos kapcsolatban vannak a test legtöbb rendszerével, így az idegrendszerrel, az endokrin és az immunrendszerrel, továbbá az érrendszerrel, amelyek mindegyike szorosan kapcsolódik a szív egészségéhez.

A szakértők évek óta azt gyanítják, hogy összefüggés van a bélrendszer és a szív egészsége között. A legújabb kutatások alá is támasztják, hogy bizonyos típusú bélbaktériumok változásai kapcsolatba hozhatók egyes szív-és érrendszeri betegségekkel, így a szívrohammal, magas vérnyomással, az elégtelen koleszterinszinttel, sőt az agyvérzéssel is. 

A bél táplálása

A bél mikróbáit leginkább egy kerthez lehetne hasonlítani. Lehet, hogy megfelelő növényekkel és tápláló talajjal rendelkezik, de ha elhanyagoljuk és nem tápláljuk megfelelő vízzel és tápanyaggal, hamarosan kipusztul. Ennek eredményeként lehet, hogy nem marad semmi, amit újra lehet éleszteni.

Ha a bélbaktériumok egyensúlya megborul az nem csak a hasban lesz érezhető. A bekövetkezett változások hatással lehetnek a szívre is. Kutatások összefüggést mutatnak a bélrendszerünkben található különböző típusú baktériumok sokfélesége és az ereink egészsége között. Ez arra utal, hogy az egészséges táplálkozás és a probiotikumok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.


Az egészséges bél egészséges szívhez vezet

Íme néhény módszer, amellyel azonnal elkezdheti javítani bélrendszere és ezzel szíve egészségét:

Kerülje a cukrot – A cukor nem jó a bélflórának, mert bizonyos káros baktériumokat (pl. Candida) táplálnak. Kimutatták, hogy a magas cukortartalmú étrend megváltoztatja a bélflóra összetételét és működését.

Antibiotikum, csak ha feltétlenül szükséges – Az antibiotikumok széles körű elváltozásokat okoznak a bél mikrobiomjában, mert nem tesznek különbséget a jó és a rossz baktériumok között, mindent elpusztítanak. 

Kerülje a gyulladáscsökkentők használatát – Egyes gyógyszerek megváltoztatják a bélflóra összetételét így , ha elkerüli ezek alkalmazását. 

Edzés – A testmozgás nem csak a szívnek jó, de a bélrendszernek is, ugyanis a rendszeres mozgás építi a hasznos baktériumok számát.

Szokjon le a dohányzásról – A dohányzás a szívbetegségek három legnagyobb kockázati tényezőjének egyike, és nem mellékesen, tönkreteszi a bélflóra egyensúlyát is. 

Fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt – A növényi táplálékon alapuló étrend egészséges a bélrendszernek. Tehát egészséges bélflóra egyenlő egészséges szív. 

Töltődjön rosttal – A rostban bővelkedő élelmiszerek feltöltik bélflóránkat. Fogyasszon gyümölcsöt, cserélje le a finomított ételeket, például a fehér rizst barna rizsre, teljes kiőrlésű gabonára és zabpehelyre.

Fogyasszon probiotikumot  – Az olyan élelmiszerek, mint a joghurt, a miso és a savanyú káposzta, több egészséges mikroorganizmust tartalmaznak. Ezek elfogyasztása segít helyreállítani a bélrendszer megfelelő egyensúlyát. 

Végezetül pedig…

Az egészséges bélrendszer megtartása nem bonyolult és nem is drága dolog. Tartsa be a javaslatokat, és a bélflórájával együtt szíve is egészséges marad. 

Ha gyorsabb és még hatékonyabb segítséget szeretne, akkor van egy megoldásunk. Napi egy kapszulával biztosan támogathatja bélrendszere és ezzel együtt egész testét. 

Kattintson a részletekért, hogy megtudja mi az, amiért hálás lesz a szervezete!


ÉRDEKEL, MEGNÉZEM!

Bejegyzés megosztása

Hozzászólások


octoshop-logo